December – Akt XVII

christmasDagens Kalenderlåge: Søren Huss

December – et Melodrama i 24 akter

Dramatis personae
Herr Sortseer
Herr Hviidjuul
Hunden Jasper (udstoppet, en smule støv bag det ene øre)

Akt XVII

Herr Sortseer
Ja, det måtte jo ske! Kilden løber ganske stille tør. Helt som forventet!

Herr Hviidjuul
Er der ikke mere Genever?!

Herr Sortseer
He, nej så galt står det dog ikke til, Herr Hviidjuul. Bare rolig! Jeg har skam sikret mig, at der er rigeligt til at bære os ind i det nye år.

Herr Hviidjuul
Ja, jeg blev da helt bekymret. Men hvad sigter De så til?

Herr Sortseer
Informations Julekalender, såmænd! Tænkte jeg det ikke allerede den første december? ”Dette påfund er dømt til forlis!”. Tænkte jeg ikke det? Jo, det tænkte jeg. Jeg sagde da vist også noget til den effekt, gjorde jeg ikke? Det må jeg have gjort..

Herr Hviidjuul
Ja, det ville ligne Dem dårligt andet. De viger kun sjældent tilbage for at profetere. En sand profet, det er hvad, De er!

Herr Sortseer
Åh, såmænd. Jeg tager Deres kompliment til mig. Tak!

Herr Hviidjuul
Det var nu ikke ment som en kompliment..

Herr Sortseer
Nej, det tør siges. Man hvad kommer Deres mening dog mig ved? Jeg forstår nok at danne min egen. Den er nok for mig. De kunne lære af mit eksempel, Herr Hviidjuul. Har man sine meningers mod som skjold, er man ikke så sårbar for de dømmende pile, som uafladeligt regner ned over vi stakkels mennesker. Og det fra snart sagt alle retninger. En stærk karakter, kaldte man det vist, førend den slags gik helt af mode.

Herr Hviidjuul
Ak, hvis blot det var så simpelt..

Herr Sortseer
Men det er så simpelt, min herre! Blot er tiden ikke længere moden. Hvad var det den kære Mads Holger skrev forleden? Åh jo: ”..Vi er blevet en nation bestående af sådanne identitetsløse, der porøst brister ved det mindste skub!” En herlig metafor, synes De ikke? Så rammende og præcis! Jeg lo, det indrømmer jeg gerne. Selv en blind høne kan snuble over et korn i ny og næ. Quod Erat Demonstrandum!

Herr Hviidjuul
Hvilken form De udviser! Men som sædvanlig går De vild i Deres egne vidtløftigheder. De talte om Julekalenderens forestående forlis?

Herr Sortseer
Det er jo det kors man må bære. De indsigtsfulde tanker ligesom kæmper om at komme til udtryk. Geniets pris. Man taber så let tråden. Ak ja!

Herr Hviidjuul
De spøger?

Herr Sortseer
Så siger vi det! Nå, men tilbage på sporet…

Herr Hviidjuul
Hvis De vil være så venlig?

Herr Sortseer
Altså, det tynde øl, ikke sandt? Det var vist det, vi talte om? En musiker inviteres til at udbrede sig om det gode liv. Hvad giver De mig? Da ramte vi vist bunden? Snart buldrer tønden tom derudad!

Herr Hviidjuul
Og hvorfor nu det? Musikerne har vel hverken mindre eller større andel i det gode liv, end så mange andre?

Herr Sortseer
Nej, det har De ret i. Sandt at sige kender jeg mange af dem, og de bedste af dem har skam fat i den lange ende. De forstår nok at leve livet, musikerne! Det skal De ikke være i tvivl om. Men det betyder jo ikke, at de derfor har noget interessant at sige om det! Snarere tværtimod. Tro mig. Jeg taler af erfaring.

Herr Hviidjuul
Det var ellers noget af en påstand..Leveret med Deres sædvanlige sans for moderation!

Herr Sortseer
Sandheden bør man aldrig modificere! Det ser De vel? Hensigten med en sådan dans om grøden kan være nok så menneskekærlig, men resultatet er altid det samme: Slaveri! Åndeligt slaveri! Og hvad jeg siger her, er sandt. Ganske enkelt! Sig mig, kender De slet ikke til det naturlige hieraki blandt vores udøvende kunstnere? En naturens orden?

Herr Hviidjuul
Ønsker jeg at kende til det? Jeg tvivler..

Herr Sortseer
Tvivlen bliver Deres død, min ven! Mærk Dem mine ord! Al denne vaklen fra den side til den anden..Før eller siden må De finde fast grund under fødderne..Ellers går De til bunds!

Herr Hviidjuul
Ja, det problem har De tydeligvis ikke..

Herr Sortseer
Nej! Det ved gud! Men altså, naturens orden: Øverst blandt vores kunstnere står forfatterne, selvsagt. Ellers skal de skam nok selv fortælle Dem det. Dernæst kommer musikerne, og nederst har vi skuespillerne.

Herr HviidJuul
Vrøvl!

Herr Sortseer
Ikke det fjerneste! Hør nu. Forfatterne beskriver livet, ikke sandt? I til tider ulideligt mikroskopiske detaljer. Intet forbigår deres opmærksomhed. Alt udsættes for undersøgelse, dissekeres, kategoriseres. En sand forfatter tænker over livet, helt ud i det ekstreme, og tankerne nedfældes på papir. Selv lever de ikke, de sande forfattere. De lever kun i tanken, og deres tanker nedfælder de på papir, som indrettes til bøger. Bøgerne læses af mennesker, som kun sjældent tænker en selvstændig tanke, og som altså på deres egen vis heller ikke forstår at leve. De imponeres af forfatternes dybe tanke, og tror sig derigennem fyldt op med liv. En vidunderlig symbiose! De livløse seere giver liv til en verden fattig på liv. Tankeoverførsel! Magisk!

Herr Hviidjuul
Så en sand forfatter kan kendes på et mislykket liv? Er det dét, De siger?

Herr Sortseer
Netop! Historien er mit vidne!

Herr Hviidjuul
Men hvad så med musikerne? For mit vedkommende er livet intet værd, hvis det ikke var for musikken?

Herr Sortseer
Nej, det kan De sige. Men musikerne lever livet, og de bedste mærker livet mere intenst. Deraf kommer deres geni. Deres oplevelser kommer til udtryk gennem musikken. Gennem instrumentet, tonernes leg. Musik er liv omsat til svingninger i æteren, ikke andet. Alt er sagt med et stykke musik. Derfor er det altid en skandale, når en musiker forsøger at sætte ord på musikken. At sætte ord på livet! Der overskrider man en grænse, og resultatet er altid beklageligt. Igen er historien mit vidne!

Herr Hviidjuul
Så De siger at det er en skandale, når Information beder en musiker berette om det gode liv?

Herr Sortseer
Det siger jeg! Stik mig en plade i stedet for. Så skal De få sandheden at høre!

Herr Hviidjuul
Men skuespillerne da? Hvorfor placerer De dem sidst?

Herr Sortseer
Men kære, behøver De at spørge? Hvornår har De sidst hørt en skuespiller sige noget meningsfuldt, som ikke var skrevet af andre? Af forfatterne? Nej, uden manuskript er skuespilleren helt på herrens mark, det siger sig selv. På det punkt adskiller han sig ikke fra Dem, jeg, eller resten menneskeheden. Nej, skuespilleren forstår at bevæge sig med større graciøsitet, det er det hele. At spille sin rolle med større overbevisning og sikkerhed.

Herr Hvidjuul
Så på sin vis er vi alle skuespillere? På livets scene? Er det hvad De siger?

Herr Sortseer
Det kan vi vel ikke være uenige om?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s