December – Akt I

christmas

Dagens kalenderlåge: Svend Brinkmann

December – et melodrama i 24 akter:

Dramatis personae
Herr Sortseer
Herr Hviidjuul
Hunden Jasper (som ikke siger noget)

AKT I

 

Herr Sortseer:

“Det lader til at man på Information har fået en glimrende idé: Lad os lave en slags julekalender, hvor vi hver dag fra den 1. til den 24. december udspørger nogle vidende mennesker om deres syn på, hvad der udgør ‘det gode liv’. Når julemåneden er omme vil vi så kunne se tilbage på en buket af forskellige perspektiver, og vil derigennem have fået beriget vore eget perspektiv. Et lille bidrag til den demokratiske samtale i Danmark, lidt dannelse her i den skønne juletid.”

“Så langt så godt. Men det må naturligvis ikke fylde for meget. Der er trods alt også rigtige nyheder og mere vigtige emner der bør beskrives og debatteres i papirudgaven af Information, Det må heller ikke koste for mange ressourcer at producere. Måske skal man bare indskrænke sig til at maile fire spørgsmål til de udvalgte vidende mennesker, og så bede dem indskrænke deres svar til at fylde maksimalt en halv side – 1500 anslag? Kan man ikke sige noget vægtigt og betydningsfuldt om ‘det gode live’ og samtidig holde sig under 300 ord, ja så formår man ikke at formidle sin viden effektivt i et moderne videnssamfund. Moderne mennesker i et moderne videnssamfund kan ikke forventes at bruge mere en to minutter på at sætte sig ind i forskellige perspektiver på ‘det gode liv’. Det ved enhver.”

Herr Hviidjuul:

“Det er den sædvanlige omgang brok fra Herr Sortseer. Altid ironisk bedrevidende, altid med lyst til selv at redigere avisen, altid overbevist om egne synspunkters fortræffelighed. Men Herr Sortseer glemmer jo bekvemt, at ingen tvinger ham til at læse Informations lille julekalender. Der er faktisk ingen, som tvinger Herr Sortseer til overhovedet at læse Information. For mit eget vedkommende finder jeg idéen bedårende. Jeg får sådan en herlig fornemmelse i kroppen, når jeg ser at der stadig gives plads til vidtløftige tanker. Al denne negativitet fra Herr Sortseer, i et småligt angreb på formen. Nåja, måske kunne man have ofret lidt mere plads på så interessant et emne, men se på rubriceringen, menneske: Kultur! Den slags har alle dage haft trange kår. Så man må være taknemmelig. Fokuser dog lidt på indholdet i stedet. Ham Svend Brinkmann er et dannet og vidende menneske. Han er professor i psykologi, ved de nok? Et dannet menneske. Et stoisk menneske, tilmed. Og hvor har han dog ret! Det må selv en sortseer da medgive? Hvis bare alle lod være med at fokusere på egen nydelse, og i stedet for lærte sig at udvise samfundssind. Aristoteles påkaldes. Og så den slet skjulte reference til Kant: Filosofiens mægtige vingesus, der ligesom løfter teksten fra den flade jord vi til dagligt betræder. Mesterligt. En excellent analyse, intet mindre!”

Herr Sortseer:

“Ja, mesterligt er det, hvis man vælger at overse det betydelige faktum, at Brinkmann besvarer de stillede spørgsmål med rene floskler. Derfor er en diskussion af formen relevant. Man kan jo ikke bebrejde Svend Brinkmann, at hans forsøg på at udstikke rammerne for det gode liv falder til jorden med et brag. Den kamp var tabt i samme øjeblik han accepterede vilkårene og de 300 ords grænse. At manden overhovedet lykkes med at sige noget af konsekvens på så lidt plads, vidner om at han har noget på hjerte, som kunne være en diskussion værd. Men hvem har dog tid og plads til det? Bemærk for eksempel følgende lille bemærkning:

For det første skal vi nok erkende, at man ikke er sin egen lykkes smed. Så kan vi måske stoppe med konstant at bebrejde os selv for vores egen uformåen. “

Den var da nok en diskussion værd, ikke? For hvis vi ikke er vor egens lykkes smed, og dermed ikke med rimelighed kan bebrejde os selv vor egen uformåen, så må det omvendte vel også gøre sig gældende? At vi ikke med rimelighed kan tage æren for vores formåen. I sandhed samfundsomstyrtende tanker. Kætterske, nærmest, ikke mindst i disse tider. Sådan tale fra en professor i psykologi burde ikke kunne stå uanfægtet hen. Heller ikke i kultursektionen.

Herr Hvidjuul:

Ak, du læser alt for meget ind i en simpel julespøg. Hvorfor dog ikke bare glæde sig over, at vidende mennesker tænker dannede tanker, og så lade det blive ved det? At de ikke tænker tankerne til ende, kan ikke spolere mit julehumør. Jeg er allerede SÅ spændt på at se, hvem Information har gemt bag låge nummer 2! Jeg håber det er Emma Holten, måske en kendt rapper? Måske ham Martin Aagerup fra tænketanken, du ved nok? Det ville være et kontroversielt valg, ja ham bliver det sgu nok. Jeg kan næsten ikke vente, De siger at forventningens glæde som regel er den største, og de har ret!”

Herr Sortseer:

Det kan vi ikke være uenige om.

(Varedeklaration: Denne akt indeholder, denne deklaration ikke medregnet, 813 ord/4760 anslag).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s